V říjnu 2013 bylo dokončeno restaurování cenného románského portálu

03.09.2014 20:45
Portál utrpěl při více než půl-stoletém chátrání památky i neodbornými stavebními zásahy v minulosti. Po získání dotace z Programu pro záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje byl proveden restaurátorský průzkum a následně portál mechanicky a chemicky očištěn a odstraněny nevhodné plastické doplňky a poté degradovaná opuka zpevněna a ošetřeny trhliny. V druhé části došlo k doplnění poškozených a chybějících částí, barevné retuši vrstev a doplněných míst a k závěrečné povrchové úpravě.
 
Restaurátorské práce byly kvalitně provedeny mladými akademickými sochaři a restaurátory MgA Petrou Pařenicovou a MgA Janem Vodáčkem. Financován byl projekt dotací Ústeckého kraje (88 tis. Kč) a příspěvkem Obce Bělušice (10 tis. Kč). Činnost odborníků byla podpořena prací členů sdružení. Odborný dohled nad restaurátorskými pracemi prováděl Ústav památkové péče, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem. 
 
Opravený portál je významnou ukázkou vstupu do panského tribunového kostela z 30. let 13. století. Příběh opravy portálu od r. 2010 je ukázán na sadě obrázků: